Povești despre trenuri și filme

Dintre toate mijloacele de transport cel mai mult îmi plac trenurile. Iar în ultimul an chiar am avut parte de ceva călătorii cu trenul. Câteva ore cu muzică mișto, peisaje superbe (că na, merg spre munte în general), cărți bune și oameni mereu noi. Și tare mult îmi place să cunosc oameni noi.

Într-o dimineață am dat peste un nene care mi-a povestit istoria Japoniei timp de trei ore, de la Brașov la București. Am încercat să zic și eu ceva de câteva ori, dar nu mi-a ieșit. Nenea vorbea încontinuu, cred că era fericit că putea în sfârșit să vorbească și el cu cineva. Probabil rudele lui s-au săturat deja de istoria Japoniei și nenea nu mai poate să le povestească subiectul lui preferat cu același entuziasm. Așa că l-am ascultat. Trei ore.

Într-o altă dimineață am cunoscut un domn, care am aflat că face naveta București-Brașov în fiecare weekend. Mi-a povestit drama vieții lui, în timp ce eu eram distrasă fără să vreau de Bichon-ul lui pe nume Iris. Mi-a zis că scrie pe un blog, dar nu am reținut numele blogului. Și fără să-i fi zis că am și eu un blog pitic, mi-a dat câteva sfaturi mișto despre ce înseamnă să ai un blog. Am coborât în București amândoi și l-am lăsat în urmă fără să-i aflu măcar numele. Măcar știu cum îl cheamă pe cățel.

Era seara de Halloween când m-am împrietenit cu două puștoaice care mergeau la Sinaia. Și le era cam urât, fiindcă ne aflam în trenul de la 9 seara, care ajunge în Brașov pe la 00:00 și în Sinaia cu vreo oră mai devreme. Fetele ziceau că nu le place să meargă cu trenul și atunci m-am simțit datoare să le povestesc de ce îmi place mie să merg cu trenul. Și le-am făcut să râdă oleacă, până au ajuns la Sinaia.

Și mai am multe povești din tren. Am dat la un moment dat peste o tipă de vreo 14 ani care vorbea cu prietenul la telefon și îi compara băiatului mama cu un viezure. Altă dată tot o puștoaică se plângea că până la Constanța biletul de tren e foarte scump și nu prea-i vine să meargă acolo. A încheiat mișto: „Constănțenii ăștia…” și s-a uitat pe geam tot drumul până la Ploiești. Altă dată o doamnă a făcut ture de tren tot drumul de la București la Brașov. Într-o noapte a urcat la Ploiești un nene care am observat că era prieten vechi cu alcoolul și a urlat un sfert de oră la naș pe tema întârzierilor trenurilor din România. Și tot așa.

În fine, ideea e că îmi place la nebunie să merg cu trenul, indiferent peste ce oameni dau. Și, ca să rămân pe tema de filme, o să scriu aici trei filme în care acțiunea se petrece la un moment dat și în tren. Trei filme care-mi plac super mult, filme clasice, pe care le recomand oricând, cu drag, mai ales dacă vă plac Hitchcock, Agatha Christie sau trenurile.

Avem așa:

1.Crimă în Orient Express (varianta din 1974), după romanul Agathei Christie, e o ecranizare foarte mișto care te ține în suspans până în ultimele minute. Hercule Poirot trebuie să rezolve o crimă care a avut loc în tren, în timp ce trenul staționează din cauza zăpezii. Distribuția este excelentă: Ingrid Bergman, Alfred Finney, Lauren Bacall, Jacqueline Bisset, Sean Connery.

express-gang

Crimă în Orient Express, 1974

Sursa: http://tinyurl.com/ovvj35l

2. Some Like it Hot (1959) – Una dintre cele mai bune comedii filmate vreodată, sau considerată de mulți chiar cea mai bună. Tony Curtis și Jack Lemmon, deghizați în două tipe cochete, o cunosc pe Marilyn Monroe în trenul ce îi duce un pic mai departe de mafioții care vor să-i ucidă pentru că au fost martorii unei crime. Are loc o serie de întâmplări neprevăzute și foarte bine gândite, care duc la cea mai mișto replică de final pe care am văzut-o într-un film. Nu vă zic care e, vedeți filmul.

SomeLikeItHot_056Pyxurz

Some Like It Hot, 1959

Sursa: http://tinyurl.com/pqvz9fa

3. North by Northwest (tot din 1959) este unul dintre cele mai bune filme ale lui Hitchcock și filmul meu preferat cu Cary Grant. Am făcut și trimitere la film în lucrarea mea de licență. Grant e un tip respectabil din advertising care este confundat cu un agent al guvernului și ajunge să fie urmărit prin țară de un grup de spioni care vor să scape de el. E o scenă mișto în tren, unde o întâlnește pe Eva Marie Saint, în timp ce încearcă să-și dea seama cum să scape viu din situația în care se află.

North-by-Northwest-005

North by Northwest, 1959

Sursa: http://tinyurl.com/ptprj9x

Dacă mai știți voi și altele, scrieți prin comentarii, nu strică niciodată mai multe sugestii de filme mișto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.