Lucruri pe care e bine sa ti le repeti in fiecare zi

28276177_1927034137337628_1362015362_o

Sunt multe, poate o să scriu mai multe părți pe măsura ce mai învăț și eu câte ceva. Până atunci, am strâns câteva idei în ultimele luni și vreau să le și notez, poate mai ajută și pe alții. Eu sunt momentan în stadiul în care mi le salvez pe toate bine în cap și încerc să le și aplic în activitățile din fiecare zi. Pe scurt, ce ar trebui să ne scoatem din minte:

1. “Nu am chef” e doar o scuză pentru lene. Cheful vine făcând lucruri. Chiar și uitatul la un serial se pune ca “făcând ceva”, din punctul meu vedere, pentru că necesită o anumită concentrare ca să înțelegi ce se întâmplă pe ecran. Să zici că „te-ai uitat la un serial pentru că nu ai avut chef să faci nimic” (mi se întâmplă des să zic asta) e greșit. Dacă ai înțeles ce s-a întamplat în episodul ăla, automat ai făcut ceva cu timpul tău.

2. E total greșit să te compari cu alții. O învăț pe pielea mea în fiecare zi și încă nu mi-a intrat bine în cap. Suntem atât de diferiți unii de alții că devine mult prea stresant și supărător să ne comparăm între noi. Nu contează recunoașterea sau mustrările pe care le primesc alții, contează cele pe care le primești tu. Dacă nu primești nici una, nici alta, atunci e o problemă. Dacă le primești pe amândouă, totul merge bine și ce fac alții chiar nu contează.

3. Uneori nu ești obosit, ci pur și simplu ți-e teamă să ieși din zona de confort. Ca atunci când zici că nu prea te simți în stare s ieși în oraș după muncă pentru că ești un pic obosit și ți-ar prinde bine să mergi acasă. Sună cunoscut? Mie îmi sună mult prea cunoscut. M-am obișnuit cu o rutină din care mi-e foarte greu să ies fără să mă dea peste cap, de aceea am avut multe de pierdut și am ratat numeroase ocazii care poate mi-ar fi transformat viața și mintea în mai bine. Ăsta e un lucru la care încerc să lucrez cât pot de mult, pe care îl recunosc și care, dintre toate lucrurile care nu sunt foarte ok în viața mea acum, îmi doresc cel mai mult să se schimbe. Măcar simt că am făcut primul pas – conștientizând faptul că oboseala e de multe ori o stare pe care doar mi se pare că o simt, pentru că nu-mi dau voie să încerc să ies din ea.

4. „Ce-o fi, o fi” trebuie să dispară.  O fi ce vrei tu să fie dacă te străduiești un pic să faci ce-ți dorești. Da, uneori se întâmplă lucruri pe care nu poți să le controlezi singur(ă) și, din păcate, uneori ne lovesc prea multe lucruri de genul ăsta cărora cu greu le putem face față. Dar, let’s face it, de cele mai multe ori când folosim expresia asta suntem de fapt prea demotivați ca să ne mai gândim cum putem da noi o direcție lucrurilor care ni se întâmplă. Și le lăsăm în voia sorții, doar ca să fim după aia dezamăgiți de rezultat (de multe ori, din păcate). Time to face the music – chiar avem puterea de a face lucrurile să se întâmple cum vrem noi.

5. Timpul nu stă în loc atunci când ai o supărare mai mare. Cum se întâmplă de fiecare dată când ți se pare că nu o să-ți treacă niciodată, că e vina ta, că de ce ți se întâmplă ție, că nu o să treci niciodată peste. Nu, timpul continuă să treacă, la fel și supărările, oricât de mult ar ține ele. Important e să le mai lași și în plan secund, ca să poți să observi lucrurile bune care te “lovesc”.

Cam astea sunt azi. Și sper să îmi intre și mie bine în cap că nu depind de astfel de lucruri. Și că pot să-mi aranjez timpul așa cum e mai bine pentru mine. Și, mai ales, că pot să învăț să-mi controlez gândurile astfel încât să adorm mulțumită, și nu îngrijorată. Cred că asta e cea mai mare provocare.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *