„Care-i cel mai important lucru de pe o piatră funerară?”

Zilele mele de weekend sunt cam așa: ies, mă întorc acasă, ies, mă întorc acasă, ies, mă întorc acasă, ies, mă întorc acasă și dorm. Ceva de genul.

Acum sunt într-un moment de stat acasă, mi-am luat fistic, ronțăi și scriu.

Mă gândeam mai devreme, în timp ce mergeam spre metrou, cât de greu mi-a fost în ultimul timp să scriu. Zero inspirație, zero idei, zero chef. Nici acum nu-s mai brează, dar am un lucru din ultima săptămână pe care l-aș trece aici.

Am fost la un vin fiert cu un grup minunat, după aproape două luni în care am chiulit. „Tema” întâlnirii a fost trecerea timpului, oarecum. A început cu o întrebare pe care îmi permit să o fur și să o adresez și aici: „Care-i cel mai important lucru de pe o piatră funerară?” Poate unii dintre voi sunteți mai rapizi ca mine cu răspunsul. Dar mie mi-a luat un pic să mă gândesc.

Primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost „rolul omului”. Ce scrie acolo – soț, soție, mamă, prieten, director de sucursală etc. Apoi m-am gândit că nu asta e cel mai important, ci anul morții. Anul ăla îți spune ce vârstă avea și ce ar fi putut face în anii ăia. Răspunsul pe care l-au zis majoritatea se apropia cât de cât de ăsta gândit de mine, dar suna cam așa:

„Liniuța dintre ani.”

Liniuța aia care marchează timpul, 1992 …………. . Un timp ce a fost folosit cum trebuie sau nu. Dar liniuța marchează trecerea lui. Și e, după mulți, poate cel mai important lucru de pe o piatră funerară.

Și apăi după ce am primit întrebarea asta cu mintea nu prea limpede, gândurile mele s-au eliberat brusc. Și am început să mă tot gândesc la liniuța dintre ani. Și ce-o să fac eu cu ea. Așa că, la fel cum făceam când eram mică la fiecare moment de inspirație și de visare pe care-l aveam, mi-am deschis frumos caietul cu fluturi și am pus pe hârtie niște lucruri. Cu liniuțe.

Și încet, încet, o să tai din ele. Până când, la final, o liniuță dintre ani va fi atât de lungă, încât va trebui împărțită în perioade. Nu de alta, da’ lista-i lungă și poate mâine îmi mai vin niște idei.

Dar voi ce ziceți, care-i cel mai important lucru ce trebuie s-apară pe-o foaie de hârtie dintr-un caiet cu fluturi? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.