După-amiaza e cel mai bun moment să începi să faci lucruri pe care vrei să le faci

Este o zi în care mă cam simt inspirată să scriu.

Am tot evitat să folosesc cuvântul „inspirată” pentru că mi se pare un bullshit, dar până la urmă tot la el am ajuns. Și mă tot gândesc de ce, iar răspunsul care-mi vine în minte prima dată e „fiindcă e cel mai la îndemână”. Superb. „Sunt inspirată” e cel mai la îndemână răspuns la întrebarea „de ce am chef să scriu azi?”. Superb. Iar expresia „am chef” e și mai faină.

Mă rog, mă opresc aici cu asta că mai mult mă enervez. Mi-a pus mama un pahar de lichior de ouă (pe care nu-l beam nici bătută acum câțiva ani, dar azi chiar îmi place, are un gust interesant), mă pregătesc să plec în curând de acasă și apoi să mai fac câteva cumpărături, dar, până atunci, mai scriu un pic.

Ce vreau azi este să scriu negru pe alb cât de greșit este să-ți dorești să faci anumite lucruri începând de mâine, din cauză că azi nu ai chef sau timp. Îngrozitor de greșit. Super greșit. Un mare bullshit. Pentru că probabil nu o să le mai faci. O să amâni iar toată treaba, pentru că mâine este, de fapt, în fiecare zi. Și în fiecare zi ai libertatea să amâni lucrurile pe care le ai de făcut.

Ce-ai zice ca, în locul acestui îndepărtat mâine, să le faci începând din după-amiaza asta? Mai ai câteva ore să tatonezi terenul și apoi să începi să le faci. După-amiaza este cel mai bun moment să începi să faci lucrurile pe care ți le dorești.

De ce?

Pentru că un sentiment super dezamăgitor  este să știi că ai amânat lucruri pe care puteai să le faci la un moment dat. Mereu îți amintești de ele și mereu te lovește dezamăgirea că nu le-ai făcut la timp, fie că lovitura vine mai devreme sau mai târziu. Și mereu repeți frumosul mesaj „de mâine fac și asta”. Un șnițel o să faci de mâine, șansele să le faci sau să nu le faci sunt 50%-50%.

Chestia e că, dacă ai amânat ceva a doua oară din cauza lipsei de chef sau timp, probabil că da, o să faci și treaba amânată până la urmă, dar rezultatele nu o să-ți aducă același sentiment de bucurie și mândrie. Ci, mai degrabă, o să ai un sentiment de satisfacție și ușurare că „ai făcut-o și pe asta”.

Cred că e important să ne amintim mereu că, indiferent ce e, dacă vrei să faci ceva și motivul pentru care nu-l faci e că nu ai timp sau chef, e ok să-l amâni. Dar amână-l pentru azi după-amiază. Sau, cel târziu, pentru seara de azi. Nu-l amâna pentru mâine.

Mâine e o zi nouă, o zi cu noi provocări și întâmplări. Nu e o zi pentru lucruri reciclate din cauza lipsei de chef sau timp. Așa că, încearcă să faci toate lucrurile astea azi. Sau măcar încearcă să le începi de azi și să lași foarte puțin de terminat mâine. Crezi sau nu, sentimentul va fi unul nașteptat de minunat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.