Some Like it Hot (1959) și două doamne hotărâte

Comedia mea preferată din toate timpurile este Some Like It Hot din 1959, cu Marilyn Monrone, Tony Curtis și Jack Lemmon în rolurile principale. Replicile sunt atât de spumoase, iar povestea atât de bine gândită și jucată, încât ți-e mai mare dragul să urmărești acțiunea și personajele.

Institutul American de Film a numit în 2000 Some Like It Hot ca fiind cea mai bună comedie americană a tuturor timpurilor. Acțiunea se petrece în anul 1929, în Chicago și îi are ca protagoniști pe Joe (Tony Curtis) și Jerry (Jack Lemmon), doi muzicieni care ajung din întâmplare să fie martorii Masacrului de Sfântul Valentin (denumire dată masacrului din 1929 în care au fost uciși în Chicago șapte membrii ai bandei de mafioți North Side Irish). Când ucigașii descoperă că cei doi au fost martorii masacrului vor, evident, să-i omoare, însă Joe și Jerry reușesc să fugă. Ca să scape de urmăritori, se angajează ca muzicieni într-o trupă formată doar din fete, în care se integrează perfect, deoarece se gândesc să se deghizeze și ei în femei, ca să se asigure că nu sunt recunoscuți de mafioți.

somelikeithot

Sursa: http://tinyurl.com/pamd6dh

Astfel, cei doi pornesc cu noua lor trupă spre Miami și se prezintă tuturor sub numele Josephine (Tony Curtis) și Daphne (Lemmon). În drum spre Miami, în tren, o cunosc pe Sugar Kane (Marilyn Monroe), de care se simt amândoi atrași, însă fiind costumați în femei, aceasta le vede ca pe niște prietene bune și confidente.

Situația se complică și mai mult în momentul în care Dahpne (adică Jerry) îi atrage atenția unui milionar în vârstă, Osgood Fielding al III-lea (adorabil Joe E. Brown), care încearcă în nenumărate rânduri să o/îl „agațe”, neștiind că Daphne este de fapt bărbat. În același timp, Joe se dă drept un milionar aflat în vacanță în Miami și încearcă să o cucerească pe Sugar Kane, care ajunge să se îndrăgostească de el.

Scenele cu cei doi îmbrăcați în femei sunt fenomenale, iar Marilyn Monroe aduce un plus de comedie și savoare acțiunii, chiar dacă și aici joacă tot rolul blondei prostuțe și credule. Ceea ce transformă filmul într-o capodoperă cinematografică este scenariul impecabil și chimia evidentă care există între cele trei personaje principale.

La acestea se adaugă, zic eu, și aparițiile personajului Osgood, care în încercarea lui de a o cuceri pe Daphne (pe care o cere chiar și de nevastă), oferă unul dintre cele mai memorabile finaluri din istoria cinematografiei, cu unul dintre cele mai savuroase dialoguri:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.