Trei puncte despre Suicide Squad (2016)

Am văzut Suicide Squad. Oleacă dezamăgită, îl așteptam de ceva timp, am vrut tare mult să-l văd, eram curioasă de prestația a trei nume – Margot Robbie, Will Smith și Jared Leto. Eram curioasă să văd unde-a ajuns The Joker în 2016, ce ne zice Harley Quinn și ce Dumnezeu mai face Will Smith zilele astea.

Și-acum că l-am văzut, am trei puncte:

  1. Will Smith – bun. Dintre toate prestațiile din film, mi s-a părut cel mai bun. Personajul i-a venit natural și a făcut față frumos scenariului mult prea slăbuț pe care l-a avut la îndemână. Nu mă dau în vând după filmele lui, dar mi-a plăcut să-l văd, chiar urmăream cu plăcere scenele lui Deadshot.
  2. Margot Robbie – mă gândeam, în timp ce-o vedeam pe Harley Quinn înnebunind audiența cu nebunia ei, cum am văzut-o prima dată pe Margot în The Wolf of Wall Street. Nici o legătură, dar spune ceva despre ușurința cu care se adaptează la noi personaje. Mi-a plăcut și aici, a dat o poveste mișto personajului, foarte mult prin apariție și prin accent. Și scenaristul a fost drăguț cu ea, i-a dat niște secvențe bune, iar unele, deși mega clișeice, au contribuit simpatic la construcția personajului.
  3. Jared Leto – de data asta zic ok. Și zic doar ok, nu pentru că nu mi-a plăcut, ci pentru că Joker e cel mai greu personaj din tot filmul, oricât de secundar ar fi el. De Jared Leto îmi place tare, tare mult. Și ca solist, și ca actor. Nici azi nu am trecut peste interpretarea din Dallas Buyers Club și nu cred că o să trec prea curând. În Suicide Squad, însă, pe alocuri pare că Jared s-a străduit un picuț cam mult, că s-a dus înapoi în timp cu ceva ani să ia puțină atitudine de la Jack Nicholson și a făcut o oprire mai lunguță în 2008, să-l analizeze pe Heath Ledger. Jokerul lui e ceva nou, într-adevăr – atât ca înfățișare, cât și ca atitudine. Se pune accent pe psihic și pe nebunie mai mult decât pe violența clovnului, violență cu care am fost obișnuiți după 2008 prin ultima și, după umila mea părere, cea mai bună variantă a personajului. Se simte sursa de inspirație a lui Jared, de la privire, la voce. Am înțeles că actualul personaj s-a dorit a fi mai apropiat de varianta din comic books, dar parcă mi-ar fi plăcut un Joker mai puțin scos din benzi desenate (n-am înțeles nici acum dinții de metal și prea multele tatuaje?). David Ayer ne-a oferit un final deschis, deci probabil ne vom mai întâlni cu Harley și Joker în Suicide Squad 2,3,5.

În rest, un mare plus îl are muzica, în general legată frumos de acțiune. Mi-au luat fața și un slow motion mult prea lung spre final (ce-a fost asta?) și un cameo de-a dreptul interesant (n-am alt cuvânt). Ah, dar mi-a plăcut tare Mrs. Viola Davis, big fan, n-am ce zice.

Suicide Squad a venit ca un plan B al DC, după marele succes Batman v Superman.

Nu văd Suicide Squad ca pe un mare succes (departe, chiar), dar o să prindă destul de bine cât să ne mai întâlnim cu brigada cel puțin o dată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.