„Splendoare în iarbă” în mijlocul toamnei

În fiecare an, de Crăciun, citesc “Colind de Crăciun” al lui Dickens. Și dacă ar fi să aleg un film pe care să-l revăd în fiecare an, probabil ar fi Splendoare în iarbă (Splendour in the grass, 1961).

De ce? Sinceră să fiu, nu știu dacă mi-a plăcut filmul pentru titlu, pentru Natalie Wood care joacă absolut superb, sau pentru Warren Beatty tânăr. Splendoare în iarbăregizat de Elia Kazan, e drama mea preferată.

Prima dată l-am văzut din întâmplare pe TCM, a doua oară l-am văzut intenționat, tot pe TCM, iar a treia oară l-am văzut din pur noroc după ce m-am uitat în program și am văzut că e din nou pe TCM. Pur noroc, pentru că eu nu mă uit niciodată în programul TV.

dvdcover

Povestea filmului e aceea a unui cuplu de liceeni care trec prin acea perioadă tare nesuferită a adolescenței. Amândoi au probleme pe care nu le înțeleg și părinți care nu îi înțeleg pe ei. Pe scurt, sunt doi adolescenți neînțeleși a căror relație e pusă la încercare din cauza familiilor și din cauza frustrărilor sexuale care îi afectează din ce în ce mai tare pe amândoi (se ajunge chiar la probleme mentale, la un moment dat).

După aproximativ două ore și un pic, filmul se încheie realist și frumos, iar Natalie Wood își încheie rolul pentru care a primit o nominalizare la Oscar cu versurile astea:

„Though nothing can bring back the hour

Of splendour in grass,

Of glory in the flower,

We will grieve not, rather find

Strength in what remains behind.

Wordsworth [Ode on Intimations of Immortality]

Deși Warren Beatty nu face un rol extraordinar, perechea cu Natalie Wood e frumoasă și pur și simplu te face să îți dorești să fie totul bine la final.

Splendoare în iarbă e un film care-mi place la nebunie și cred îmi va rămâne aproape mult timp. Mai ales că revin la el prin textul ăsta după vreo șapte-opt ani de când l-am văzut prima dată.

Sursă cover photo: pmcmovieline [https://tinyurl.com/y9jc4smh]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.